Mars 2018

Mittimillan


Februari 2018

Box sångkör

Box sångkör


 

Januari 2015 - Åbolands Kammarkör

01.02.2015 kl. 16:20
Åbolands Kammarkör är Månadens kör i januari 2015

 

Kort om Åbolands Kammarkör
Åbolands Kammarkör (ÅK) är en blandad kör som grundades i slutet av 1980-talet och som i dagens läge samlar ca 40 sångintresserade i Åboland. Kören är en projektkör och fokuserar på att framföra olika typer av musik, allt från klassiska körverk till rock och jazz. Ofta har konserterna varit helheter bestående av körsång i ackompanjemang av orkester, med eller utan koreografi, och i vissa fall med bildspel. Den största satsningen kören har gjort var som producent för den nyskrivna folkoperan Henrik och Häxhammaren (musik: Ulf Långbacka, libretto & regi: Dan Henriksson) som uppfördes som en del av utbudet under kulturhuvudstadsåret Åbo 2011 tillsammans med Studentkören Brahe Djäknar och Akademiska Orkestern.

Vem är körens dirigent?
Körens nuvarande dirigent är Pia Kulla. Pia har ett stor kunnande och intresse för jazz och har utmanat kören i precision gällande jazzrytmik.

När och var övar ÅK?
Kören övar måndagar kl. 18.30-21.00 i församlingshemmet Aurelia i Åbo.

Vad har ni på gång just nu?
Körens nuvarande projekt är jazzhelheten ”ÅK goes Manhattan Transfer”. Tillsammans med ”The 52nd Street Band”  (ledare: Tomas ”Skitta” Lindroos) gavs i november 2014 fyra bejublade shower på Apollo Night Club i Åbo. Ett första smakprov gavs på Baltic Jazz i Dahlsbruk i juli, då ÅK uppträdde i parken med en del av programmet. På repertoaren finns mer och mindre kända låtar av Manhattan Transfer, bl.a. Birdland, Tuxedo Junction, Operator, Route 66 och Boy from New York City. Låtarna framförs delvis av hela kören, delvis av mindre grupper och samtliga solister är medlemmar i kören.
På publikens begäran kommer ytterligare två shower att ges 6.2 och 7.2 2015 på Apollo Night Club i Åbo. Reserveringar och förfrågningar kan skickas till biljetter@kammarkoren.net.  Vi undersöker också möjligheterna att framföra showen i andra delar av Finland under 2015. På vårterminen kommer kören att börja öva in Karl Jenkins Adiemus. Verket som arrangeras om för blandad kör kommer att uppföras under senhösten. Orkester och ljusshow kommer att ingå.

Hur blir man medlem i kören?
Intresserade ombeds skriva till nyrekrytering(at)kammarkoren.net. I början av varje nytt projekt hålls insjungning för nya sångare.

Vad är det bästa med ÅK?
Kören kännetecknas av gränsöverskridande projekt och helheter som är mer än bara körmusik. Satsningar på helheterna är sådant som gillas av både körsångare och publik. Som körsångare utvecklas man musikaliskt. Man får prova på olika typer av musik och kanske upptäcka att musik som man trott att man inte gillar eller ligger utanför ens egen bekvämlighetszon kan vara riktigt roligt att sjunga!  

Läs mer om ÅK på www.kammarkoren.net

Körbilder: Jouni Lappi