Mars 2018

Mittimillan


Februari 2018

Box sångkör

Box sångkör


 

Mars 2015 - Karleby Kammarkör

01.03.2015 kl. 08:45
Karleby Kammarkör är Månadens kör i mars 2015

 

Kort om Karleby Kammarkör

Karleby Kammarkör grundades 1977 på initiativ av lärarna John Storbacka och Hans Ahlskog. Kören bestod då av 30-40 medlemmar. Idag har kören 25 aktiva medlemmar. Karleby Kammarkör är en registrerad förening och verksamheten sker idag i MI:s regi. Vår repertoar består av folkvisor, populärmusik, gospel och sakral musik. Mest sjunger vi på svenska men också på finska, engelska och övriga språk. Vår vision är att körsång är nyttigt för både kroppen och knoppen. Som körsångare utvecklas man både som sångare och som människa. Som körsångare knyter man berikande kontakter och får vänner för livet. Vi ordnar egna konserter i mån av möjlighet samt deltar i internationella körfestivaler ute i Europa samt sångfester som hålls i Finland.

 

Vem är er dirigent?

Sedan 2011 har director cantus Raakel Solvin fungerat som dirigent. Under Solvins tid har vi etablerat kontakter över språkgränsen och haft samarbete med finskspråkiga körer inom Karlebynejdens institut.

 

Vad har ni på gång just nu?

Senaste jul hade vi en gemensam julkonsert i Ullava kyrka med Ullavan sekakuoro. Under de senaste tre åren har vi deltagit i Kuorot kohtaavat, ett årligt evenemang som ordnas inom Karlebynejdens institut. Vi kommer också att delta i Vasa körfestival i maj detta år. Ett annat årligt evenemang som vi deltar i är allsångskvällen i samband med Gamla Calle i veckan i Karleby i juli. Eftersom Karleby kommer att vara värdstad för sång- och musik festen 2016 så kommer vi också att vara engagerade i sångfesten.

 

När och var övar ni?

Vi övar måndagkvällar kl.18.30-21.00 på Tallåsens skola i Karleby

 

Hur blir man medlem i kören?

Man anmäler sig till körens verksamhet genom MI. Sen är det bara att komma med och prova på. Vi har ingen egentlig plan för att locka nya sångare till kören men vi försöker att synas och höras så att folk vet om oss.

 

Vad är det bästa med Karleby Kammarkör?

Vi har en bra gemenskap inom kören. Några av sångarna har varit med ända sedan starten och känner varandra väl. Det finns en speciell humor inom kören som binder oss samman och det ger en extra krydda åt verksamheten. Vi har gjort flera utlandsresor där vi har deltagit i körfestivaler bla till Wien i december 2013. Det är speciellt under resorna som samhörigheten inom kören stärks och ny inspiration hämtas. Vad kören sjunger är mycket upp till dirigenterna. Idag består repertoaren av både profana och sakrala verk. Vi har genom åren deltagit i flera större projektkörer där vi har sjungit både sakrala mässor och jazz, bla Ellington och Jenkins för att nämna några. Det krävs att man satsar en hel del på körsången om man vill ha bra resultat. Ändå vill vi hålla friheten som en amatörkör kan ha. Vi sjunger för att vi tycker det är roligt. Trots stigande ålder bland körens medlemmar ser vi framåt mot nya utmaningar och välkomnar nya sångare till kören. Under vår senaste resa konstaterades lekfullt att vi antagligen kommer att sjunga tillsammans ända in på ålderns höst så länge krafterna räcker och rösten håller, men om det inte skett någon föryngring i ledet måste vi senast i det skedet vi byta namn från Karleby Kammarkör till ”Sista skriket”.

 

Nina Plogman,
sekreterare i Karleby Kammarkör

Läs mer om Karleby Kammarkör på karlebykammarkor.sangochmusik.fi