Mars 2018

Mittimillan


Februari 2018

Box sångkör

Box sångkör


 

Maj 2015 - Sångens Vänner

27.04.2015 kl. 08:19
Sångens Vänner i Jakobstad är Månadens kör i maj 2015

 

Kort om Sångens Vänner

Sångens Vänner i Jakobstad är en blandad kör som grundades år 1922. Vi är en registrerad förening och verksamheten sker i Arbetarinstitutets regi.  Kören är medlem i FSSMF, FSK och PBSMF.  Idag har kören omkring 45 aktiva medlemmar. Föreningens syfte är att väcka intresse för den blandade körsången, att utveckla denna form av sång och att ge sångarna möjlighet att förkovra sig i konsten att sjunga. Vi sjunger både sakral och profan repertoar, en blandning av allt mellan visor och pop. Mest sjunger vi på svenska, men också på finska, engelska och många andra språk.  Under vår höstkonsert i fjol , ”Jorden runt på 80 minuter”, sjöng vi på nio olika språk.

 

Vem är er dirigent?

Kören har letts av Bill Ravall sedan 1995, med undantag av ett kortare avbrott då Sirpa Lilius höll i taktpinnen.

 

Vad har ni på gång just nu?

Vid det här laget har vårterminen redan tagit slut, men Sångens Vänner har verksamhet också utanför terminerna. Under de sista veckorna före terminsslutet övade vi inför en konsert som den svenska blandade kören Conbrio inbjudit oss till. Den hölls i Skellefteå den 18 april. Tillsammans med Conbriokören stämde vi upp i några vårsånger. Separat sjöng vi sex sånger på sex olika språk ur vår repertoar från fjolårets jorden-runt-konsert samt några Bellmanvisor. Vi hade glädjen att ha med Frank Berger som pianist. Han medverkade också med sång och musik på sin vevlira. 

Under sommaren kommer vi att ordna fyra allsångskvällar vid Hötorgscentret och Rosenlund i Jakobstad, dit vi också bjuder in andra körer/sångare. I juli under Jakobs Dagar medverkar vi traditionsenligt i Spelmansgudstjänsten vid Rosenlund. Vi har ännu inte bestämt hela höstens program, men kommer åtminstone att hålla den sedvanliga Luciakonserten i Jakobstads kyrka tillsammans med Jakobstads Lucia.

 

När och var övar ni?

Sångens Vänner övar varje tisdagskväll kl. 18.30 – 21.00 i Svenska gården i Jakobstad. Inför konserter har vi extra övningar och också utanför terminerna, t.ex. inför Spelmansgudstjänsten. Vi strävar efter att ordna ett körläger varje år, antingen hemma eller på annan ort.

 

Hur blir man medlem i kören?

Vill du sjunga tillsammans med oss kan du anmäla sig till Jakobstads Svenska Arbetarinstitut. Nya sångare är hjärtligt välkomna!

 

Vad är det bästa med Sångens Vänner?

Vi är ett glatt gäng med bra gemenskap. Några av våra sångare har varit med i över 50 år!  Men vi har också lyckats få med nya sångare varje år.  Det som kanske är mest kännetecknande för Sångens Vänner är spontaniteten och glädjen i att sjunga och den glädjekänslan vill vi gärna dela med oss till vår publik. Förutom att vi gärna sjunger tillsammans, passar vi också på att resa och upptäcka nya platser tillsammans.  Kören har hållit konserter på olika orter i Finland och i Stockholm samt deltagit i de stora sångfesterna. Vi har också deltagit i en körfestival i Italien och haft konserter i Paris. Att sjunga i Sångens Vänner under ledning av en inspirerande och entusiasmerande dirigent är kraftigt beroende-framkallande.

Helén Wik, sekreterare