Mars 2018

Mittimillan


Februari 2018

Box sångkör

Box sångkör


 

Februari 2016 - Walentinakören

01.02.2016 kl. 06:00

Walentinakören

Walentinakören är en blandad kör som kom till inom Arbetets Vänner Huvudföreningen för 45 år sedan. Körens grundare och första ledare Walentina Hietanen ville erbjuda ett svängigare alternativ till föreningens ärevördiga sångkör och fick med sig ett gäng av föreningens ungdomar. Numera är walentinorna inte i medeltal så värst unga, men något av den ursprungliga stämningen lever ändå kvar, inte minst i den pratglada samvaron ”mellan verserna”. Kören har växt till sig och består för närvarande av cirka 40 aktiva sångare.

Efter Walentina har körens tidigare dirigenter hett Per Snickars, Marcus Boman, Johan Sundqvist och Teppo Salakka. Varje dirigent har satt sin prägel på körens musikaliska profil, men ett genomgående drag är att repertoaren har varit mycket varierande. Kören har sjungit allt från traditionella finlandssvenska och nordiska körklassiker via gospel till klassisk kyrkomusik, men alltid med avstickare till populärmusik av olika slag. De senaste åren har arbetssättet varit mera projektartat och inriktningen på populärmusik mera målmedveten, med vändagskonserten på Valentine's Day i februari som årets höjdpunkt.
Kören gillar att delta i olika körevenemang och -resor och konserterar också gärna i samarbete med andra körer. Walentinorna har dessutom flera uppträdanden årligen inom den egna föreningen.Vem är körens dirigent?

Walentinakören leds sedan dryga tio år av Lauri Palin, som själv är körsångare sedan barnsben. Hans sångarkarriär inleddes i Cantores Minores och ledde vidare till bland annat Jubilatekören och Kampin Laulu. Lauri har studerat kyrkomusik och kördirigering vid Sibelius-Akademin och arbetar som kantor i Sibbo svenska församling.

Sin bakgrund till trots tvekar Lauri inte att att öva in och leda kören i helt andra musikstilar än kyrkomusik. Att det svänger om walentinorna är i hög grad hans förtjänst. Om det är svårt att hitta inspirerande arrangemang till låtar kören vill sjunga händer det allt oftare att Lauri arrangerar dem själv. Många av dessa skräddarsydda arrangemang har blivit körens allra största favoriter.

Vad har ni på gång just nu?

Som bäst förbereder sig Walentinakören inför årets vändagskonsert som ges på G18 i Helsingfors den 14 februari. Temat för konserten är en musikalisk resa genom USA från New York, New York till I left my Heart in San Fransisco, som konserten också heter. För att hitta rätt klang och inlevelse har kören fått hjälp av Ami Aspelund, som lärt ut Complete Vocal Technique, och Minna Valkama, som jobbat med att sångarna ska få ”musiken i kroppen”. Det är uppenbarligen inte bara kören själv som har höga förväntningar, för konserten har varit utsåld veckor i förväg. Eventuellt ges konserten i repris senare i vår.

När och var övar ni?

Walentinakören övar på tisdagar kl. 18.30-21 i Arbetets Vänner Huvudföreningens hus på Annegatan 26. Extra övningar ordnas vid behov och vanligen ett par veckoslutsövningar per termin.

Hur blir man medlem i kören?

Den som vill komma med i Walentinakören ska utan att tveka ta kontakt med dirigenten Lauri Palin eller ordförande Tina Björkvall och komma överens om insjungning i samband med en  tisdagsövning. Går den bra blir man antagen i kören, ansöker om medlemskap i Arbetets Vänner Huvudföreningen och kommer igen följande tisdag.

Vad är det bästa med Walentinakören?

Vad man upplever som det bästa med sin kör är förstås individuellt. Walentinorna är en brokig skara både som individer och i fråga om musikalisk bakgrund, preferenser och ambitioner. Men engagemanget är genomgående starkt och sångarglädjen, trivseln och samhörigheten koristerna emellan påtaglig. En kommentar körens publik ofta fäller är att ”man ser att ni har roligt”. Det gäller också på körens sitsar, som det kanske inte är riktigt korrekt att kalla det bästa med Walentinakören, men viktiga är också de!

www.walentinakoren.org

Bilder: Raili Takolander