Mars 2018

Mittimillan


Februari 2018

Box sångkör

Box sångkör


 

Mittimillan r.f.

01.03.2018 kl. 00:56

I januari 2001 samlades en grupp ivriga körsångare i Samlingshuset i Kronoby för att under Eva-Lott Björklunds ledning bilda en ny blandad kör. ”Mittimillan”, stod det i en puff i den lokala tidningen, skulle vara en kör för den som kände sig för gammal för ungdomskören och för ung för den blandade kören.

Mittimillan r.f, eller MiM som vi själva kallar oss, verkar i Kronoby MI:s regi. Vår hemort är Kronoby, men våra korister kommer också från andra mer eller mindre närliggande orter. Antalet aktiva sångare har de senaste åren varit ca 30. Under årens lopp har vår repertoar varit blandad, precis så som det var meningen från allra första början. Vi har sjungit både nya och äldre visor och sånger, sakrala och klassiska musikstycken såväl som rock och pop. Vi övar på Kronoby Folkhögskola varje vecka, måndag kl. 18.30 – 21.00. Vår dirigent är sedan hösten 2014 Tobias Elfving.

Körsångare i varierande åldrar från 20 år till 60 + har sjungit och fortsätter att sjunga och trivas i MiM. Stämningen är fin i kören och skratten är aldrig långt borta på övningarna. Många av sångarna har varit med ända från starten. De olika resor som vi gjort under årens lopp har ytterligare stärkt sammanhållningen. Det största äventyret hittills var att ta kören till Spanien. MiM deltog i körfestivalen Canta al Mar i Calella, Barcelona 21.-25.10.2015. Vi fick silverdiplom och placerade oss på tredje plats i vår tävlingskategori för blandade körer!

Wasa Körfestival har nästan blivit ett obligatoriskt årligt äventyr för kören. Vårt 15-årsjubiléum firades 2016 med två konserter, en hemma i Kronoby och en i Uleåborg på Svenska privatskolan. Repertoaren bestod av olika favoriter som kören sjungit under sina 15 år.

I fjol år 2017 deltog vi också i Wasa Körfestival och där sammanstrålade vi med Vokalgruppen Kolorit från Danmark som vi hade träffat i Spanien. Det var årets höjdpunkt och nu planerar vi en resa till Danmark 2018.

Kören har under alla år haft lyckan att ha begåvade, duktiga dirigenter och har därigenom kunnat utvecklas till en kvalitativ och mångsidig kör som passar in i många olika sammanhang. Vi jobbar och deltar ofta med större helheter, dvs. i projektform. Bra exempel på detta är ”Mörkrets ljus”, en mässa som är skriven av vår första dirigent Eva-Lott Björklund och texten av Lolan Björkman. Mässan, som uruppfördes i Kronoby kyrka år 2007, tillägnades alla nådehjon som var intagna på Korpholmens hospital i Kronoby på 1600- och 1700-talen.

”MiM Goes Rock” med rockmusik från 80-talet var vårt eget första större projekt, vilket tog oss till nya, oanade dimensioner. Att både sjunga och dansa var kanske inte det som gemene korist till en början hade tänkt sig att göra, men hur det nu var rockade vi loss på scenen både i Kronoby och i Vasa inför fullsatta salonger. Vi hade också två gemensamma konserter för fullsatta hus i Borgå med kören Cawiar med samma rocktemata. Året var då 2010.

Det senast större projektet som vi gett oss in på var filmmusikens mångsidiga värld. Resultatet fick publiken se och höra både här hemma och äntligen utomlands i Calella, Barcelona 2015! Snart efter hemkomsten gav vi två konserter här hemma en i Kronoby och en i Jakobstad.

Nya låtar på repertoaren och mera rytmer är det som Mittimillan har tagit itu med år 2017 och fortsätter med under 2018. Många av de nya sångerna kommer från populärmusikens värld. I mars 2018 kommer vi i att delta i en gemensam konsert i Kronoby med ett fyra andra körer från trakten. Wasa Körfestival besöker vi igen i början av maj.

Varför vill man sjunga i Mittimillan? För min egen del kan jag säga att det bästa med kören är den goda sammanhållningen och den fina stämningen och kamratskapen. Jag sökte en kör där jag kunde trivas och som hade en repertoar som passade mig. Jag ville ha en musikalisk sysselsättning som engagerar, uppmuntrar och kräver en del arbete också på egen hand. Jag vet att de flesta i kören upplever det samma. Bra med MiM är att vi tillsammans med vår dirigent har möjlighet att påverka den repertoar som känns bra att sjunga och arbeta med. Han bestämmer och styr oss sedan mot målet med fast hand.

Välkommen att följa oss på vägen som vår publik eller som korist i Mittimillan!

Bertel Bäck